Het Gebouw

Hoe onmogelijker de opgave
Hoe verrassender het resultaat

Standaard oplossingen passen bij niemand
Een 'maatpak' is haalbaar voor iedereen !

Bij een prettig gebouw is er aandacht voor sfeer, intimiteit en onderlinge ontmoeting

Eindeloze mogelijkheden, om een gebouw, aantrekkelijk in te delen en vorm te geven.

De grootste belemmering om tot een passend ontwerp te komen, voor een bepaalde situatie, is over het algemeen, de opdrachtgever zelf. Niet zijn gebrek aan geld, maar zijn behoefte om het ontwerpproces te veel in de hand te willen houden, staat dat in de weg.

Dat belemmert de creativiteit van het proces vaak fundamenteel. Bij een vruchtbaar proces schuren de verschillende ideeën met elkaar. Van opdrachtgever zijn onderlinge ideeën. Maar ook met de standaard vertaling ervan door de ontwerper. Dat schuurproces is essentieel. Het leidt heel vaak tot unieke oplossingen en gebouwen. Oplossingen waar een opdrachtgever van te voren niet van had durven dromen. Dat soort gebouwen mis ik heel veel, maar uit ervaring weet ik dat dat niet nodig is.

De grootste belemmering om tot een passend ontwerp te komen voor een bepaalde situatie is over het algemeen de opdrachtgever zelf. Niet zijn gebrek aan geld, maar zijn behoefte om het ontwerpproces te veel in de hand te willen houden, staat dat in de weg.

Dat belemmert de creativiteit van het proces vaak fundamenteel. Bij een vruchtbaar ontwerpproces schuren de verschillende ideeën met elkaar.  Van opdrachtgever (onderling) en ook met de standaard vertaling ervan door de ontwerper. Dat schuurproces is essentieel. Het leidt heel vaak tot unieke oplossingen en gebouwen. Oplossingen waar een opdrachtgever van te voren niet van had durven dromen.

De opdrachtgevers van de bovenstaand stuk grond hadden 2 belangrijke wensen voor de woonkamer. Voldoende zon en vol uitzicht op de tot de horizon rijkende polder, schuin rechts achter het huis, een unicum in de Randstad. Het zuiden is echter aan de linker kant van het huis, de tegenoverliggende zijde.   

Een aantal andere wensen en randvoorwarden belemmerden ook de mogelijkheid om de zon aan het eind van de middag nog even via de linker achterkant, op het westen, de huiskamer in te krijgen. Zon en uitzicht leek dus een niet te verenigen wens voor de woonkamer. De keuze dreigde dus tussen zon in de woonkamer of optimaal uitzicht. Doorpratend hierover bleek dat het niet nodig of zelfs wenselijk was als de zon de hele dag in de woonkamer scheen. Met dit verhaal in mijn achterhoofd ging ik in mijn atelier verder ontwerpen.

Begane Grond van het woonhuis. De zon komt vanaf onderkant, terwijl het uitzicht naar links boven is.  Hoe kun je dan zowel zon in zitkamer en vrij polderzicht eruit mogelijk te maken ?

De oplossing werd al nadenkend en schetsend gevonden door de zon via grote dakkapel over de trap de woonkamer in te laten schijnen. Dus op de rug van iemand die uitkijkt op de polder. Zonder tegenlicht. Een oplossing beter dan als zon en uitzicht aan dezelfde kant van het huis zaten.

Om dit mogelijk te maken is links in het dak van de 1e verdieping een opvallend grote dakkapel met veel glas getekend. (zie bovenstaande afbeelding) De Overloop en de trap staan daarom ook in open verbinding met de woonkamer. De zon kan dus vrij in de woonkamer schijnen, vooral ook in de winter als elke zonnestraal binnen gekoesterd wordt.  

doorsnede woning zon en daglicht via trap in woonkamer

Dwarsdoorsnede van het woonhuis over de woonkamer, trap en overloop.  De zon schijnt een paar uur vrij door het huis de woonkamer in. Een andere wens kon zo ook vervult worden. Een mooie beeld bepalende betontrap binnen, zonder onnodige verspilling van ruimte.

De woning ligt middenin het groen. Fijn om dan de natuur ook optimaal vanuit het huis te kunnen beleven. Aan de achterzijde is dat dus het vrije polderzicht, niet alleen vanuit de woonkamer, maar ook volop vanuit woonkeuken en badkamer. Bij een andere ontwerp midden in de stad bedacht opdrachtgeefster de term ‘Bath with a View’ , referent aan de film ‘Room with a view’. Dat is hier ook van toepassing. 

De slaapkamer aan de voorkant van het huis is meer een plek voor intimiteit. Aan de voorzijde is die gedeeltelijk al aanwezig door de hogere dijk. De nieuwe boomgaard met langgerekte vijver geeft een intiem doorkijkje. Door de steeds smaller wordende vijver, ontstaat een perspectivische vertekening, waardoor de zichtas langer lijkt dan hij in werkelijkheid is.

ontwerp woning met natuurbeleving

Plattegrond van woonerf met vrij polderzicht uit eetkamer-keuken, woonkamer en badkamer. De slaapkamer heeft intiem zicht op de beslotenheid aan voorzijde huis met langerechte vijver, boomgaard en dijkje langs vaart en weg.

Dit is typische een opdracht waarbij er veel ruimte en mogelijkheden lijken te zijn. Een groot grasland ruim gelegen in zijn omgeving. In werkelijkheid zijn die er veel minder. Het bestemmingsplan laat maar ruimte voor een bescheiden woning van ca. 350m3. Het gewenste 2-maal zo grote volume is alleen haalbaar met een wirwar van vergunningsvrije uit- en aanbouwsels. Dat willen we vermijden.

Schuine daken zoals een zadeldak, met 2 schuine dakvlakken die elkaar in de nok raken, zijn hier gewenst door opdrachtgever en geeist door gemeente. Deze dakvorm levert in de regel veel onbruikbare vierkante meters lucht op aan de voet en nok zo’n dak. Leuk voor ongebruikte dozen maar geen leef oppervlakte. Naast het genoemde zadeldak komt langs dit bebouwingslint het schilddak, met 4 schuine dakvlakken veel voor. Deze scoort nog slechter in bruikbare ruimte.  

De mansarde dak heeft dit nadeel ondervangen. Een knik naar buiten in dit dak zorgt voor een steile onderzijde en een veel vlakkere bovenzijde. Als de stahoogte onder deze knik valt heb je de dakvorm met meeste bruikbare inhoud en beloopbare oppervlakt. Deze dakvorm komt bij boerderijen voor en ook in het gebied Midden-Delfland waar plan locatie ligt. 

Door deze dakvorm ook in gedeelte van de uitbouwen terug te laten komen wordt gehele woning veel meer een eenheid. De extreem lage goten geven geheel een intieme uitstraling die soms bij heel oude schuren ook aanwezig is. Een mooi contrast met de open polder…

De uitbouwen steken 4 meter uit ten opzichte van hoofdvolume. De maximale maat voor vergunningsvrij. Het plattere deel van mansarde dak komt hierdoor echter te hoog uit voor vergunningsvrij. Daarom is hier gekozen voor de afgeknotte variant van de mansarde kap, met en gedeeltelijk platdak. In hoofdvolume loopt dit platte deel door in dakkapel voorzijde, waardoor huis een bepaalde dynamiek krijgt.

 

schilddak oude boerderij

Zadeldak is de meest voorkomende dakvorm, maar scoort slecht in bruikbare inhoudt en beloopbare oppervlakte.

Dit is een zeer oude vervallen boerderij aan zelfde landweg, mogelijk uit 18e eeuw of eerder.

schilddak afgeknot-schilddak

Het schilddak rechts scoort zo mogelijk nog slechter, tenzij je een verzamelaar bent.

Links de afgeknotte versie ervan met steile helling  is juist een heel efficiënte vorm ervan. Beiden ook gelegen aan de landweg met vaart. 

mansarde dak goedkoop veel gebruiksoppervlakte

Als het woekeren met de beschikbare kubieke – en beloopbare vierkante meters wordt is de mansarde kap meestal de goedkoopste optie. Schuine daken scoren zijn trouwens de goedkoopste buitenschil delen van een woning. Daar kan geen enkele rechte gevel tegenop. 

De locatie

Onaantrekkelijke en lastige locaties worden unieke paradijsjes

Ongebruikelijke locaties en kavels schrikken kopers af, omdat gedacht wordt dat hier geen aantrekkelijke oplossing mogelijk is. Als de plek dan ook nog ogenschijnlijk onaantrekkelijk is op 1 of meerdere punten wordt verkoop een langdurige kwestie. Als je een makelaar vraagt waar je op moet letten bij koop pand heb je aardige kans dat hij begint te roepen: ‘locatie, locatie, locatie !’ Die kun je namelijk niet veranderen. De rest wel. Zeker als er nog weinig op staat.

Dat is toch niet helemaal waar. Inderdaad kun je de omgeving van een locatie niet veranderen, maar wel kun je met de invulling van je gekochte plekje de sfeer op dat plekje en ook van zijn omgeving behoorlijk beïnvloeden. Het eigen terrein is vaak ook doorslaggevend aan te passen, zodat een locatie met ogenschijnlijk meer nadelen dan voordelen een fantastische plek wordt.  

 Het gekke is dat juist het ongebruikelijke aan een locatie dwingt tot oplossingen die veel aantrekkelijker zijn dan standaard situaties. Dat geldt ook voor onaantrekkelijke eigenschappen van een plek. De vraag is wat een koper belangrijk vindt aan de locatie van zijn gebouw ? Welke eigenschappen wil hij een locatie meegeven ? De in het oog springende nadelen kunnen bij nader inzien ook voordelen hebben. Een huis langs een relatief drukke weg lijkt op het eerste gezicht misschien onaantrekkelijk vanwege overlast in en om het huis. Maar een drukkere weg geeft ook levendig voor een pand, wat prettig als je thuis werkt of veel alleen bent. Gebouwen kunnen tegenwoordig heel goed worden geïsoleerd zodat verkeersgeluid niet binnen komt.  Ruimtes waar je ramen open wilt kunnen zetten in de zomer kunnen aan de geluid luwe kant van het gebouw komen. Een slim doordacht ontwerp kan wonderen doen voor de beleving en kwaliteit van een bepaalde plek.

oude woning slechte staat geluidsoverlast kopen en verbouwen ? Restauratie

De oude bebouwing van ‘De Aanleg’, een buurtje net buiten Monster in Westland. Witte huis uit 1880 was te koop. De oorspronkelijke sfeer en schoonheid was eruit verbouwd. Wat reste was een vervallen oude dame die er ondanks haar achterhaalde uitstraling modern probeerde uit te zien. Gelegen aan een lawaaierige drukke weg. De N211 maar ook E30 genoemd als onderdeel met veerboot verbinding met Engeland. 

oud huis ingrijpende verbouw

Een achtertuin op het noorden met een hoge bebouwing op het oosten. Een sombere tuin en een gedateerde achtergevel. Hoeveel verkeerslawaai komt over het dak van de woning de tuin in ? Kan dat een fijne plek worden om te wonen ? Afgaande op deze vragen niet, maar kijk eens naar de schoonheid van de lange woning links !

De plek waar wij wonen is daar een voorbeeld van. Bovenstaande foto’s laten de bestaande situatie zien, zoals wij die bij de bezichtiging aantroffen. Op eerste gezicht een oud vervallen huis slecht gelegen. Benieuwd hoe de hele setting is veranderd in een mooi huis op een mooie plek ? (Zie blog: ‘Wonen in een bouwval op ogenschijnlijk onaantrekkelijke plek’) 

 

De verbouwing

Wil je van iets ouds, iets moderners maken dan nieuw ?

Dat klinkt ongeloofwaardig ? Bij nieuwbouw kun je alle laatste trends en inzichten meenemen. Bij een oud pand is letterlijk alles bejaard. Om nog maar te zwijgen van de sombere sfeer die veel oude  gebouwen uitstralen die lang een liefdevolle en kundige hand hebben gemist.

Ongemerkt volgen we bij nieuwbouw als vanzelf de gebaande paden van, vooral vroeger. Heel veel oplossingen vinden we zo van zelf sprekend dat we ons niet meer afvragen of het misschien ook anders vrijer kan. Vrijer, ruimtelijker, zoals dat bij onze tijd zo goed past. Bekende voorbeeld zijn de fabriekshal of loft woning boven op de zolder van een oud pand waar we een kantoor of woning in willen bouwen. 

Bij een nieuwbouw woning verschijnen bijvoorbeeld als vanzelf de halletjes, gangen, overlopen met een overvloed aan deuren. We maken de ruimtes wat lichter en ruimer dan de woning van hiervoor en zo wanen we ons dan misschien niet in een hypermodern huis, maar we zijn wel in één klap up-to-date. (onder constructie)

Bij een verbouwing van een oud kerkje was ook het aantrekkelijke dat het gebouw op de entree hal maar uit 1 ruimte bestond. De grote ruimte met mooie verhoudingen en de bijzondere kapconstructie zullen velen prikkelen om die te bewaren. Als we dat willen kunnen we niet het pand opknippen in allerlei kamers die verbonden zijn met gangetjes en deuren. Dat daagt dus uit tot oplossingen die afwijken van het gebruikelijke. Hoe willen we erin leven ?  (onder constructie)

Somberheid alom.......

kerkverbouw tot woning

Zaal kerkje verbouwd in jaren ’90. Kap is nog origineel, maar afgetimmerd binnen. 

Het geheel heeft een sombere uitstraling. Je zou er depressief van kunnen worden……Een nieuwe afwerking en modernere of juist klassieke kleuren kunnen dit totaal veranderen.

Hoe kun je open karakter nu bewaren als dit een woning moet worden ? 

voorgevel kerkwoning verbouw

Best mooi kleinschalig kerkje met karakteristieke jaren ’30 metselwerk in meerdere kleuren en verbanden. 

Voorgevel nu nog somber, maar onder dikke laag vuil zitten mooie kleuren metselwerk. De voordeuren krijgen glas waar nu de rode panelen zitten, zodat deze gevel iets opener wordt.

verbouw kerk dichte-kerkgevel daglicht woning

De zijgevel  heeft hoge glas in lood ramen. Het hoge schuine dak heeft prachtige aubergine kleurige pannen en is nog in goede staat.

Op begane grond mis je hier wel erg de ramen. Hoe kun je nu met zo’n gevel een fijne woonkamer maken met uitzicht en daglicht ?

ruimtelijke-plattegrond verbouw-modern

Plattegrond van kerkje na verbouwing tot woonhuis. De keuken, eetkamer, speelplek voor de kinderen en zitkamer gecombineerd in één grote ruimte die aan achterzijde tot in nok doorloopt. Centraal as door pand terug gebracht. Deze  open as loopt helemaal door, waardoor er in die as steeds door hele pand naar buiten toe zicht is.

De beperking van wat er al is, creëert meer vrijheid dan nieuwbouw

De aanwezigheid van wanden en gevels op plaatsen waar we ze eigenlijk niet willen hebben, dwingen ons tot fundamenteel nadenken over hoe we een gebouw eigenlijk echt willen gebruiken. 

 Bij een ouder woonhuis kunnen we de honger naar meer ruimte simpelweg creëeren door bijvoorbeeld de begane grond zoveel mogelijk van zijn wanden te ontdoen met grote, zware en dure staalconstructies. En het liefste een grote uitbouw in de achtertuin met de woonkmaer die ver doorloopt in het bestaande pand. Daarmee verdwijnt ook de sfeer die zo’n huis uitstraald. Een vraag kan dan zijn hoe krijgen (onder constructie)

De gevel

Buitengevels

Als er iets sfeer bepalend aan een gebouw is, is het wel de gevel.  De vorm van de kozijnen en ramen kunnen een gebouw een vriendelijke open uitstraling of het juist in een bastion doen veranderen.  

kerkverbouw tot woning

Horizontale of liggende kozijnen maken gevel opener.

voorgevel kerkwoning verbouw

Vertikaal gerichte of staande kozijnen maken gevel geslotener.

De gekozen gevel afwerking kunnen een gebouw warme uitstraling geven of juist een wat killere afstandelijkere.  

kerkverbouw tot woning

Warme gevels hebben vaak een zacht relief en warme natuurlijke kleuren.

voorgevel kerkwoning verbouw

Een killer effect krijg je door materialen te kiezen met een gladder oppervlak. Koude grijs en wit tinten kunnen dit effect nog verder versterken.

De gevel binnen in gebouw

Een goed doordachte gevel zorgt ook binnen voor extra woongenot. Een raam op een uitgekiende plek kan ineens voor een mooi uitzicht zorgen.  Fraaie lichteffecten geven in de kamer. 

(onder constructie)

Slimme ontwerpen zijn natuurlijker en techniek arm
Integreren van veel wensen in eenvoudige concepten

Degelijke oplossingen kunnen op 2 manieren duurzaam zijn

Een gebouw als 2e huid, waar je je thuis kan voelen.

Standaard oplossingen passen bij niemand. Een 'maatpak' is haalbaar voor iedereen !

Ruimtelijke Ordening

Nog te schrijven tekst………

Architectuur

Idem……..

Bestaande karakteristieken en mogelijk hergebruik hiervan.

Idem……

Teksten hieronder over genomen van andere menu pagina. N.v.t. bij gebouwen.....

Voor de Westlanders zelf ligt dat natuurlijk heel anders en terecht denk ik. Er zijn een hele reeks karakt.

De 7A-kas is een doorontwikkeling van de muurkas, waarbij de muur niet meer nodig was. Een kasvorm die heel goed gebruikt kan worden in allerlei soorten bouwprojecten.

De muurkas. De oude druivenmuren waar beschut op het zuiden de druiven, abrikozen, pruimen, peren en perzikken extra warmte opvingen. De kas tegen en op die muur gaf een nog warmer en beschutter klimaat. 

Die combinatie is op verschillende manieren bijvoorbeeld bij woningbouw inzetbaar en kan het Westland zijn identiteit mee versterken op een manier die mensen uit de stad zal aanspreken.

Westlandse Stedenbouw en Infrastructuur.

In stedenbouwkundig opzicht valt de wat rommelige verspringingen en verdraaiingen van de oude bebouwing langs de doorgaande wegen op.

Dat kan ook tot kwaliteit verheven worden waardoor een heel gevarieerd straat beeld kan ontstaan in nieuwe ontwikkelingen.

sfeervolle verkaveling woningen karakteristiek voor Westland

De verspringende oude bebouwing van Poeldijk langs de N464 in de richting van Wateringen geeft veel sfeer aan dit stukje Westland. Naast aantrekkelijk uitzicht, betere bezonning en beschutting heeft het stedenbouwkundige kwaliteit op zich.  

Het wegennet heeft ook een bepaalde rommeligheid. Als je bijvoorbeeld uit Loosduinen Monster inrijdt denk je in het centrum uit te komen, maar als je niet oplet loop je onder de luchtbrug naast de Hoogvliet dood op een wat groezelige achterkant van een drogisterij en parkeerterrein en mis je het kerkplein geheel.

Dramatisch wordt het als je uit Kwintsheul denkt in rechte lijn te kunnen rijden door Wateringen heen naar Rijswijk. Borden leiden je bij de molen rechtsaf helemaal door buitenwijk. Linksaf en dan meteen weer rechts is er ook nog een route door  winkelcentrum parkeerterrein en een wirwar van straatjes. Als je dat de 1e keer doet denk je elk moment terug te moeten, maar er is echt een doorgang.

Ergens is dat, slim ingezet, ook weer een kwaliteit….

Het wegennet heeft verder als karakteristiek,  dat er sinds de jaren 20 veel doodlopende zijwegen zijn van de doorgaande wegen. Dat zorgt voor veel rust in het gebied en zorgeloos spelen voor kinderen. Die doodlopende wegen zouden, indien ze verbonden worden met fietspaden, wat hier en daar al (informeel) is het gebied tot een fietsparadijs kunnen omtoveren.

zicht op Monster kassen doorgaand pad landschaparchitectuur
kleine paden belangrijke en sfeervolle verbindingen

Vanuit ‘s-Gravenzande over de Gantellaan kun je de doodlopende Raaphorstlaan in. Met de fiets en te voet kun je dan via ‘rechter tak’ het illustere Rita Hovink Pad (puike Jazz zangeres) nemen die weer uitkomt op een andere doodlopende weg, de Overzeelaan aan de rand van Monster. 

Een zeer aangename loop en fietsroute over particulier terrein. Doodlopende tuinders wegen genoeg. Wat zou het leuk zijn als er meer van deze initiatieven kwamen door particulieren en gemeente. Bijvoorbeeld over de Gantel, de oude zee-arm, heen…. 

Westlandse Groen.

Het Westland is vrij arm aan groen, door het gebrek aan weilanden en bomen. Dat was tot ver in de 19e eeuw heel anders. De hele tuinbouw komt voort uit de traditie van fruitboomgaarden die er eeuwen om boerderijen en landerijen stonden. Het milde klimaat en de grond maken het gebied er zeer geschikt voor.

langs de wegen en mits goed beheerd ook op pleinen, heringevoerd worden. Samen met het doortrekken van de doodlopende wegen voor fietsers en voetgangers zouden fruitbomen deze auto luwe wegen een zeer aantrekkelijk fietsers en voetgangersnetwerk kunnen vormen. Waar in het voorjaar van de bloesem genoten kan worden en in het najaar het fruit geplukt kan worden. Zover ik weet uniek in NL. In voormalig Oost Duitsland waren langs veel wegen dit soort openbare lint fruitboomgaarden gemeengoed. De mensen uit de stad kwamen daar volop op af.

Als de takken kaal zijn kan er dan gezamenlijk worden gesnoeid en wordt het Westland steeds groener.

Fruit langs de weg in het oosten van Duitsland

Mia_heyl7

elk seizoen al eens naar de Harz gereden, pas twee jaar geleden, in september.
en tot welk besluit kwamen wij? onze bermen staan te verpieteren, en in de vroegere DDR, staan er FRUITBOMEN naast de baan.
dat ogenblik in september, waren de appels en peren rijp, en vielen als rijpe pruimen;
man stopte en ik ging aan’t plukken, daar waar ik aankon. 
plots zegt man, oei, stop al maar, “bezoek”
de Polizei stopte achter ons, en ze stapten alletwee uit.
de oudste begon. “lekkere appels mevrouw?” waarop ik: weet ik nog niet, juist enkele geplukt.
het vervolg kan je Nooit raden;
de polizei, haalde een ladder uit de combi, en boden me aan, te helpen plukken, “want” volgens de oudere man” stonden die fruitbomen daar sinds ergens de jaren 60, ten behoeve van de DDR inwxoners, die er ook altijd heel graag gebruik van maakten, maar nu, na de val van de muur, alles goedkopen kunnen kopen.
wij kwamen naar huis met 18 kilo appelen en 10 kilo peren, gratis, en gepluikt dooe de heren polizei

Bovenstaand verhaal laat zien dat dat tot hele positieve taferelen kan leiden. Inmiddels zijn onze zuiderburen er ook mee aan de slag gegaan. https://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/9/fruit/58039/fruit-langs-de-weg

Mogelijkheden genoeg maar een Utopie ?

Het Westland en elke andere regio hebben zo allerlei hedendaagse en (bijna) verdwenen bijzonderheden die een gebied kunnen laten bloeien.

De smalle duinen strook met de zandmotor en de zee bieden ook volop mogelijkheden tot specifiekere oplossingen. Monster zuidelijk langs de kust uitrijdend is er een heuse duinwijk verrezen met duin- of schapenhekjes langs de erven. Huizen met veel hout en helmgras. Dat is nog maar een voorzichtig idee.

Je kan huizen, als de oude bunkers in kunstmatige duinen maken met daarop weer hier en daar een woning met zee zicht. Als je dat langs deze weg zou kunnen zien ‘voel’ ineens dat je dicht bij zee bent.

Het is geen utopie maar meer de vragen of we anders durven zijn en doen ?

De Regio als essentiële bouwsteen Maatschappij

Het Westland en elke andere regio hebben zo allerlei hedendaagse en (bijna) verdwenen bijzonderheden die een gebied kunnen laten bloeien.

De smalle duinen strook met de zandmotor en de zee bieden ook volop mogelijkheden tot specifiekere oplossingen. Monster zuidelijk langs de kust uitrijdend is er een heuse duinwijk verrezen met duin- of schapenhekjes langs de erven. Huizen met veel hout en helmgras. Dat is nog maar een voorzichtig idee.

Je kan huizen, als de oude bunkers in kunstmatige duinen maken met daarop weer hier en daar een woning met zee zicht. Als je dat langs deze weg zou kunnen zien ‘voel’ ineens dat je dicht bij zee bent.

Het is geen utopie maar meer de vragen of we anders durven zijn en doen ?

Als je uit bijvoorbeeld Afrika terugkeert naar Europa kun je dat ervaren als thuiskomen. Er zijn algemene kenmerken in Europa die weer anders zijn dan in andere werelddelen.

Iedereen kent wel het gevoel als je na een lange vakantie ergens de grens van Nederland passeert, ondanks die mooie vakantie, je ineens een opgelucht gevoel overvalt. Je realiseert je dat je weer thuis bent in je vertrouwde omgeving.

De tegenhanger van thuisvoelen is heimwee hebben. Op vakantie heb je dan een heel sterke behoefte om weer naar huis terug te gaan. Als je nu ergens permanent bent beland waar je niet vandaan komt kan je een gevoel van onveiligheid krijgen of erger nog jezelf ontworteld voelen. Een algemeen gevoel van het ontbreken wat vertrouwd voor je is.

Dat ontwortelen kan ook binnen landsgrenzen optreden. Menige Brabander zal zich niet thuis voelen boven de rivieren. Zo verschillen provincies ook wezenlijk van elkaar en daarbinnen de regio’s.

Uiteindelijk kom je via provincies uit bij regio’s de kleinste gebieden met een eigen karakter. Dat vind je terug in dialecten, omgangsvormen, vroeger in kleding, landschappelijke elementen en de cultuur van een gebied.

Architectuur en stedenbouw zijn er ook wezenlijk anders. Bovendien wordt ruimtelijk elk gebied overheerst door iets specifieks. Dat kunnen kassen zijn maar ook weilanden met eindeloze vergezichten zijn, of juist heel intiem afgebakende stukken.

Ik denk dat elk mens de basis behoefte heeft bij een groter verband te horen en ook verbonden te zijn met een gebied. Het is belangrijk dat we daarom die regionale identiteit verder ontwikkelen, terugbrengen, vertalen naar onze tijd en daarmee voor de toekomst bewaren.

Het regionaal denken is denk ik ook het antwoord op de grote problemen van onze tijd op gebied van verkeer (infrastructuur), milieu en sociale vraagstukken waar wij al zo lang mee worstelen en geen echte antwoorden voor vinden. (Voor verdere info zie verschillende blog’s en de menu balk visie waar ik deze thema’s verder uitwerk.

Elk gebied heeft architectonische elementen die karakteristiek zijn voor het gebied in heden en verleden. Deze kunnen op allerlei manieren worden ingezet  zodat de architectuur meer verbinding te geven een gebied.

Het gevolg hiervan is dat elk gebied is te herkennen en de mensen die er een band mee voelen zich er blijvend mee verbonden voelen en het als van hun zullen zien, waardoor ze zich er voor willen inzetten.

Een neven effect is dat zo’n duidelijk herkenbaar gebied ook weer zijn aantrekkingskracht heeft op de gebieden eromheen.